Login

Dečja afazija

ŠTA JE DEČIJA AFAZIJA?


 

Neurološki poremećaj govora i jezika

Jezički deficit može biti jedan od najranijih pokazatelja neuroloških poremećaja, često predstavljen kao prvi znak razvojnog odlaganja. Pored toga mnogobrojne stečene neuropatije mogu negativno da utiču na jezik, uključujući epilepsije, moždane udare, tumore, traumatske povrede mozga.

S toga uzrok urođenih i stečenih dečijih afazija predstavljaju traumatske povrede mozga, tumori, infektivna oboljenja, epilepsije i cerebrovaskularna oboljenja.

 

KAKO SE ISPOLJAVA?


Kongenitalne dečije afazije ispoljavaju se izrazitim poremećajima u jezičkoj produkciji i/ili razumevanju. Stečene dečije afazije karakteriše gubitak već razvijenih govorno-jezičkih sposobnosti. Jedna od karakterističnih dečijih afazija jeste Landau-Kleffnerov sindrom – stečeni gubitak govora sa epilepsijom.

KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE?


Dečiju afaziju može dijagnostikovati logoped samo kod dece kod koje postoje jasni podaci o ranim lezijama mozga, uzimanjem anamnestičkih podataka od roditelja, primenom validnih testova i objektivnim posmatranjem detata.

 

KAKO SE LEČI? (Logopedske terapijske procedure)


Nakon određivanja jezičke funkcionalne dobi deteta pristupa se afaziološkom teretmanu s ciljem razvoja ili restitucije govorno-jezičkih sposobnosti.

Sprovođenjem kontinuiranog audiolingvističkog tretmana primenom logopedskih instrumenata stimuliše se govorno-jezički razvoj čiji oporavak zavisi od stepena i težine moždanog oštećenja.

Tretmani se sprovode individualno (2-3 puta nedeljno).

 

Copyright by N.Milošević

Autorsko pravo
Kompletan autoLogoMedica_02rski sadržaj, koji uključuje grafičke, tekstualne, programske i ostale materijale, nalazi se pod zaštitom važećeg zakona o autorskom i srodnim pravima. U slučaju da želite da objavite neki od sadržaja sa sajta logomedica.rs bez obzira o kojem se mediju radi (elektronski, štampani, ili internet medij), obavezno je obezbediti prethodno pisano odobrenje Centra Logomedica. Neovlašćeno korišćenje smatra se povredom autorskih prava Centra Logomedica i za posledicu može imati pokretanje sudskog spora. Pojedine informacije sa sajta moguće je prenositi pod uslovom da su vidno navedene, u adekvatnom obliku, da je “informacija preuzeta sa sajta http://www.logomedica.rs/” i obavezom poštovanja zakona o autorskom i srodnim pravima.
Added to cart
Your Cart
0
Close

Nema proizvoda u korpi.